Botanisk Have netop nu i maj

Skrevet d.

Allerførst var jeg et ærinde i Botanisk Have for at afklare spørgsmål om kastanjesyge. Rådet lød, at alle sygdomme forebygges med høj hygiejne omkring træet. Fjern al sygt materiale og brænd det om efteråret. Dernæst betragtede jeg Johnny med en sød lille Blåmejse på hånden. Den sad med glade små øjne og spiste knuste nødder af hånden. Denne adfærd har mange gartnere lært fuglene gennem årene. Fuglene kender medarbejderne og har dyb tillid. Godteposen hænger fast på Johnny’s vogn.

Johnny fortalte, at han havde hentet en Primula i Galicia. Det var en skøn fortælling. Primula Vulgaris (SSP. Vulgaris) egner sig godt til surbundsbedet. Den plantes med 7­ planter pr. kvadratmeter og lyser skønt op med den gule farve. Ønsker man komplimentærfarver, det giver dynamik i haven, plantes 1 stk. Rhododendron Præcox midt i Primulagruppen. Den plantes med en plante pr. kvadratmeter. Den blåblomstrende flotte Rhododendron står fantastisk flot til den gule Primula. De blomstrer samtidig.

Erikalyngen lyser stadig op i bunden af det smukt anlagte Rhododendronbed. Den blomstrer fra slut vinter til nu. Plant den med 9 planter pr. kvadratmeter. Den lyserosablomstrende Rhododendron Yakusimanum­ på billedet­ er flot og stor. Yakusimanum Rhododendron bliver nemlig ikke højere end omkring de 1­20 centimeter. De er gode til forgrunden i bedet. Bagerst plantes Rhododendron Grandiflora­ Novazembla og Cunningham White. De bliver 2 meter på 10 år. Du kan også spørge efter nye hybrider, der vokser sig større. Plant bunden til med forårs- eller efterårslyng samt Primula. Spørg efter flere surbundsplanter til bunden. Hydrangera Paniculata er også god som efterårsblomstrende plante i bedet.

Som virkelig nyhed kan nævnes Buxus Blumen. Det er en Rhododendron, der tåler almindelig jord, ligner Buksbom og blomstrer midt på sommeren. Den kan også plantes som hæk. Jeg tror det er en, vi kommer vi til at se mere til. Den kan købes på Anchers Havecenter i Greve.

Husk altid at plante surbundsplanter med 40 cm ugødet grov spagnum omkring klumpen.

Mange glade forårshilsner

Mie